Hae sivustolta

Alkusanat va. kunnanjohtaja Mirva Haataja

Taivalkosken kunta järjesti työhyvinvoinnin valmennuksen ajalla 1.8.2022 -1.10.2023. Valmennuksessa tarkasteltiin monipuolisesti Taivalkosken kunnan toimialojen johtamisen ja henkilöstön työhyvinvoinnin nykytilaa. Valmennusyhteistyötä tehtiin tiivisti MCompetence Oy kanssa. Ennen hyvinvointivalmennukseen lähtemistä kunta oli huomannut tarpeen kehittää johtamista, jotta pystyttäisiin tukemaan henkilöstön työhyvinvointia mahdollisimman pitkäjännitteisesti ja tavoitteellisesti. Taivalkosken kunnan huolena vuosien ajan ovat olleet henkilöstön lisääntyneet poissaolot ja jatkuvat palautteet esihenkilöiden kyvystä johtaa henkilöstöä. Henkilöstön palautteet työn aiheuttamasta kuormituksesta olivat myös yksi tekijä käynnistää koko kuntaa kattava työhyvinvointiohjelma. Toimintaympäristön jatkuvat muutokset ja muutoksissa eteenpäin selviäminen oli myös yksi työhyvinvointiohjelman käynnistämisen perusteista.

Työhyvinvointivalmennuksen aikana johtamista, työhyvinvoinnin nykytilaa ja työn kuormitustekijöitä arviointiin kyselyin- ja ryhmäkeskusteluin. Johtamiseen liittyviä palautteita tarkasteltiin esihenkilökokoontumisissa. Suoritettujen kyselyjen mukaan johtamisessa oli paljon kehitettävää. Esihenkilöiden osaamistaso henkilöstöjohtamiseen liittyen oli vaihtelevaa. Useilla esihenkilöillä puuttui aikaisempi kokemus johtamisesta, joka heijastui myös arkielämässä. Hyvinvointivalmennuksen alussa esihenkilöiden kokoontumiset käynnistettiin uudelleen ja eri henkilöstöasioihin liittyvää osaamista lähdettiin kehittämään eri aiheiden pohjalta systemaattisesti. Johtamisen osaamisen kehittäminen saatiin alkuun ja sitä jatketaan myös työhyvinvointivalmennuksen jälkeen.

Kaiken kaikkiaan Taivalkosken osallistuminen MCompetencen järjestämään työhyvinvointivalmennukseen lisäsi kaikilla toimialoilla työhyvinvointia merkittävästi. Tämä oli myös nähtävissä lopputuloksista. Myös ne yksiköt ,joissa aiemmin johtaminen oli jäänyt puutteelliseksi esihenkilötyön katsottiin parantuneen. Työhyvinvointivalmennus paransi esihenkilöiden keskusteluyhteyttä henkilöstön välillä ja kehitti esihenkilöiden johtamistapaa, jossa huomioidaan henkilöstön tarpeet paremmin ja pystytään ennaltaehkäisevästi auttamaan niitä työntekijöitä, jotka tarvitsevat tukea työssä selviytymiseen enemmän.

Valmennuksen tuoma parannus työhyvinvointiin oli nähtävissä, mutta työhyvinvoinnin ylläpitämiseksi tehtävä työ jatkuu edelleen sisäisesti yhteistyössä esihenkilöiden ja henkilöstön kesken. Työ johtamisen selkiyttämiseksi , työn kuormituksen vähentämiseksi, työn hallinnan parantamiseksi, työympäristön kehittämiseksi, henkilöstön osaamisen kehittämiseksi ja henkilöstön työkyvyn parantamiseksi tehtävää työtä jatketaan tavoitteellisesti. Lisäksi parannetaan toimialojen välistä yhteistyötä ja rakennetaan vakaata pohjaa välittävällä ihmisten johtamiselle.

Taivalkosken kunta haluaa kiittää Kevaa työhyvinvointivalmennuksen mahdollistamisesta. Nyt toteutettu valmennus Taivalkosken kunnassa antoi uuden suunnan johtamiselle ja henkilöstön työhyvinvoinnin parantamiseksi. Taivalkosken kunta kiittää myös MCompetence Oy: ta laadukkaasta koulutussisällöstä ja rohkeudesta ottaa esille työyhteisöön kipeästi vaikuttavia asioita ja lähteä hakemaan niihin ratkaisua yhdessä esihenkilöiden ja työntekijöiden kanssa. Erityisesti ratkaisukeskeinen ote työhyvinvointivalmennuksen eteenpäin viemisessä oli tärkeässä roolissa ja vei vaihe vaiheelta hyvin valmennusta eteenpäin.

Kiittäen

Mirva Haataja

va. kunnanjohtaja

Valtuuston puheenjohtajan kokemuksia hyvinvointiohjelmasta

Syksyllä 2022 Taivalkosken kunnassa päästiin aloittamaan kauan kaivattua hyvinvointiohjelmaa. Sain itse olla hankkeessa mukana monessa roolissa; ensin tavoitteenasetannassa sekä aloitusvaiheessa va. kunnanjohtajan roolissa ja sittemmin osana henkilöstöä luokanopettajan sekä ohjausryhmässä valtuuston puheenjohtajan rooleissa. Täten hankeen sisältöön pääsin tutustumaan monesta näkökulmasta.

Hankkeen sisällön muotoilu joustavasti toteutui yhteistyökumppanina olleen Mcompetence Oy:n kanssa hienosti. Kuntaorganisaation muutosvaiheen tukeminen, esihenkilöiden valmentaminen sekä työyksiköiden sparraaminen aktiiviseen ja avoimeen vuoropuheluun hoituivat yhteistyökumppanin toimijoiden ammattimaisella ohjauksella siten, että hankkeen vaikutukset eivät ole tarkasteltavissa vain hankkeen loppumisajankohdan hetkellä, vaan toimintamalleja sekä kehittynyttä osaamista hyödynnetään tulevina vuosina entistäkin tuloksellisemmin. Erilaisia työkaluja etsittiin jokaisen työyksikön lähtötilanne huomioiden ja täten kyettiin vastaamaan kunkin yksikön kehittämistarpeisiin tehokkaasti.

Erityisen arvokkaana koen, että työyhteisön rohkeus ottaa haastaviakin asioita ohjatusti keskusteluun lisääntyi hankkeen aikana. Näille keskusteluhetkille tuleekin varata tulevaisuudessa työyksiköissä riittävästi kohdennettua aikaa, jotta henkilöstön kokemus kuulluksi tulemisesta vahvistuisi entisestään. Tähän valmennusta saivat niin esihenkilöt kuin työntekijätkin. Monet työyhteisön toimivuuden kannalta keskeiset prosessit, kuten esihenkilöfoorumit, johtamisen huoneentaulu sekä palautejärjestelmä, saatiin hankkeen aikana hyvälle alulle. Tästä kertoo myös QWL-hyvinvointikyselyn tulosten parantuminen hankkeen aikana. Seuraavana askeleena onkin jatkaa tätä kehitystyötä työyhteisön sisällä. Näin toimien voimme kehittyä yhteisönä entistä vahvemmin yhtenäiseksi, hyvinvoivaksi joukkueeksi, jonka johtotähtenä on tarjota asiakkaille erinomaisia asiakaskokemuksia.

Kiitän lämpimästi yhteistyökumppanin Mcompetence Oy:n osaavia asiantuntijoita, joiden tuella sekä ulkopuolisella näkökulmalla pystyttiin ottamaan hyppäys eteenpäin työhyvinvoinnin ja -organisaation prosessien kehittämiseksi. Lisäksi kiitokset KEVA:lle heidän myöntämästä työelämän kehittämisrahasta, joka mahdollisti hankkeen toteuttamisen sekä kehittämistyön toteuttamisen ulkopuolisen yhteistyökumppanin tuella.

Mcompetence Oy:n kommentit

Tehokas henkilöstölähtöinen kehittäminen tuo kuntaan taloudellista vakautta ja parantaa työntekijöiden hyvinvointia, edistäen näin kuntalaisten palveluiden laatua. Miten voimme lähestyä tätä haastetta ja tehdä kunnista parempia työpaikkoja?

Taivalkoski tarttui haasteeseen ja päätti ottaa QWL-menetelmän (Quality of Working Life) kehittämisen avuksi.

Analysoimalla työntekijäkokemusta tieteellisesti validilla tavalla, kunnassa kyettiin kehittämään henkilöstön hyvinvointia ja henkilöstötuottavuutta samanaikaisesti. Säännöllisen QWL-mittauksen, älykkään analytiikan ja digitaalisen AIMO-sparraajan avulla tuettiin esihenkilötyötä ja kehitettiin henkilöstön hyvinvointia kustannustehokkaasti ja vaikuttavasti. Tuloksena saatiin merkittävä parannus työntekijäkokemukseen – kunta nousi erinomaiselle yli 76% tasolle, kun suomalaisen työelämän keskiarvo on 60%.

Erinomaisen tason saavuttaneissa työyhteisöissä on pienemmät henkilöstöriskit – pienempi vaihtuvuus, vähemmän sairauspoissaoloja, uupumusta ja pienemmät työkyvyttömyysriskit. Henkilöstön pitovoiman kasvaessa myös vetovoima lisääntyy ja rekrytoinnit helpottuvat. Mitatut henkilöstöriskit pienenivät Taivalkoskella tasolta 9,7% tasolle 1,8% vuoden aikana, mikä on merkittävä saavutus!

QWL-menetelmä perustuu Lapin Yliopistossa tehtyyn tieteelliseen tutkimukseen, jolla on kyetty osoittamaan työelämän laadun ja henkilöstötuottavuuden välinen yhteys. Työelämän laadun parantuminen Taivalkosken kunnassa tasolta 70% tasolle 76% vastaa 12 henkilön työpanosta.

Kunnan jokainen mitattu yksikkö (keskushallinto, sivistystoimi, tekninen toimi sekä johtoryhmä) onnistui nostamaan työelämän laadun kokemusta, parhaat jopa 20%. Kokemus esihenkilötoiminnan laadusta kehittyi parhaimmillaan jopa 35%.

QWL-menetelmässä mitataan mm. turvallisuuden sekä yhteenkuuluvuuden tunteita ja tavoitteellisuutta. Turvallisuuden tunne on työhyvinvoinnin ja suorituskyvyn mahdollistava tekijä. Sen tulee olla riittävällä tasolla, jotta onnistuminen työssä on mahdollista. Taivalkoskella onnistuttiin parantamaan turvallisuuden tunteen taso erinomaiselle tasolle. Samoin onnistuttiin sekä yhteenkuuluvuuden ja osaamisen arvostuksen että tavoitteellisuuden alueilla. Tuloksena on parempi työhyvinvoinnin kokemus, lisääntynyt motivaatio ja työn tehokkuus.

KEVA myönsi Taivalkosken kunnalle työelämän kehittämisrahaa ja kunta valitsi kilpailutuksen kautta Mcompetence Oy:n kumppanikseen kehittämään työelämän laatua. QWL-menetelmän kehittäjä ja tutkija Marko Kesti (dosentti, Lapin Yliopisto ja kehitysjohtaja, Mcompetence Oy) sekä Mcompetence Oy:n valmentajat Tauno Hepola ja Reija Manninen-Laukka tukivat ja ohjasivat kehitystyötä kunnassa.

”Olemme erittäin tyytyväisiä QWL-menetelmään ja kehittämistyössä löysimme käytäntöjä, jotka ovat siirtyneet arjen työhön. Avoimuus, kommunikaatio ja yhdessä tekeminen on kehittynyt. Kunnan asiat nähdään paremmin yhteisinä asioina joiden tuottaminen edellyttää toimimista yhtenä joukkueena. Aiomme jatkaa kehittämisen tiellä ja hyödyntää QWL-mittausta myös tulevina vuosina.”  kertoo Taivalkosken kunnan hallintopäällikkö Anna Pyttynen.

”Pelkkä työelämän laadun mittaaminen ei riitä, vaan kehittyminen tapahtuu määrätietoisen työn tuloksena. Varsinaisessa kehitystyössä onnistutaan henkilöstön innostumisen ja sitoutumisen kautta. Taivalkoskella onnistuttiin johdon, esihenkilöiden ja koko henkilöstön aktiivisen osallistumisen avulla. Mcompetence onnittelee Taivalkosken kuntaa upeasta saavutuksesta!”, kuvailee Mcompetence Oy:n toimitusjohtaja Tauno Hepola.

Mitä opimme:

  • Viestintään on panostettava enemmän ja on löydettävä organisaatioon sopivat tavat viestiä, eri keinoja voi kokeilla rohkeasti.
  • Keskusteluhetkiä on järjestettävä, vaikka onkin kiire. Keskustelut kasvokkain ovat paras tapa rakentaa yhteistyötä.
  • Esihenkilöiden yhtenäiset toimintatavat lisäävät hyvinvointia ja ennakoitavuutta. Esihenkilöt johtavat ihmisiä ei asioita. Esihenkilöiden johtamisen periaatteet ovat tärkeitä.
  • Esihenkilöiden on suunniteltava työtään, esimerkiksi vuosikellon avulla, jotta tasalaatuisuus säilyy.
  • Palautetta tarvitaan ja säännölliset kyselyt ovat tärkeitä.
  • Yhteiset pelisäännöt kannattaa sopia ja on varmistettava, että kaikki tietävät niiden sisällön ja mistä ne löytyvät.

Lopuksi

Taivalkosken kunta kiittää Kevaa työelämän kehittämiseen myönnetystä tuesta. Ilman tukea hanketta ei olisi voitu toteuttaa tässä mittakaavassa. Hanke oli Taivalkosken kunnalle erittäin merkityksellinen ja auttoi osaltaan selviämään haastavissa tilanteissa sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstön siirrosta hyvinvointialueelle, siivous- ja ateriapalvelujen henkilöstön siirrossa inhouse-yhtiöön ja avainhenkilöiden vaihtuvuudesta. Yhdessä huomasimme, että selviämme vastoinkäymisistä ja voimme myös samalla uudistaa toimintaa ja kehittää jokainen osaltamme työyhteisöä ja hyvinvointia.

Hankkeessa tärkeää oli, että jokainen pääsi osallistumaan ja työpajoihin varattiin tarvittava aika yksiköistä. Aika käytettiin erittäin hyödyllisesti ja vahva toive henkilöstön suunnalta on ollut, että yhteisiä keskusteluhetkiä ja kehittämistyöpajoja järjestetään jatkossakin. Jatkamme Taivalkoskella työhyvinvoinnin kehittämistä ja hankkeen aikana otetut käytännöt saavat jatkoa ja jalostuvat entisestään.

Taivalkosken kunnassa on jo otettu seuraavat askeleet työyhteisön kehittämiseksi, kun henkilöstölle on tarjottu mahdollisuus osallistua tuotekehitystyön erityisammattitutkinnon oppisopimuskoulutukseen. Koulutuksessa on mahdollista tehdä kehitystöitä, jotka sujuvoittavat työntekemistä edelleen.

Aineistot: