Kunta voi tietyin edellytyksin myöntää poikkeuksen rakentamista koskevista säännöksistä, määräyksistä, kielloista ja muista rajoituksista.
Säännöksistä poikkeamiseen tulee aina olla erityinen syy. Poikkeamishakemuksessa tulee selkeästi ilmoittaa poikkeamiset sekä ne erityiset syyt joiden nojalla poikkeamislupaa haetaan. Päätöksenteossa harkinta on tapauskohtaista ja siinä otetaan huomioon myös naapureiden, lähiasukkaiden ja muiden osallisten mielipiteet.
Sähköinen asiointi ja lomakkeet
Poikkeamislupahakemuksen voit tehdä joko alla olevasta linkistä löytyvällä sähköisellä lomakkeella tai paperisella hakemuslomakkeella, jonka saat rakennusvalvonnan toimistosta.
Poikkeamislupahakemukseen tarvittavat asiakirjat
- Poikkeamislupahakemuslomake erityisperusteluineen kaikilta osin täytettynä
- Selvitys rakennuspaikan omistus- tai hallintaoikeudesta. Mikäli sinulla ei ole hallinta- tai omistusoikeutta osoittavaa asiakirjaa, kunta voi pyydettäessä hankkia hakemusta varten lainhuutotodistuksen.
- Ympäristökartta, joka osoittaa alueen sijainnin kaava-alueella (ote yleis- tai asemakaavasta) tai haja-asutusalueella (karttaote 1:10 000 tai 1:20 000).
- Asemapiirros 1:500
- Selvitys naapurien kuulemisesta (rajanaapurit sekä tien tai kapean vesistön takana olevat kiinteistöt).
- Tarvittaessa rakennuspiirustukset
- Mikäli rakennuspaikan ajoliittymä tulee yleiseltä tieltä, tarvitaan Tiehallinnon lupa liittymän tekemiseen.
Päätös
Poikkeamisluvan käsittelyaika on 4-6 viikkoa. Luvan käsittely alkaa, kun hakemus ja kaikki tarvittavat liitteet on toimitettu rakennusvalvontaan.
Poikkeamispäätöksen tekee kunnan Tekninen lautakunta. Lupa myönnetään, mikäli luvan myöntämiselle on maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset perusteet.
Rakennustöitä ei saa aloittaa ennen poikkeamispäätöksen ja rakennusluvan lainvoimaisuutta.
Voimassaoloaika
Poikkeamispäätös on voimassa päätöksessä ilmoitetun ajan, joka on enintään kaksi vuotta. Rakennuslupaa on haettava tänä aikana.
Palvelu on maksullinen.
Poikkeamislupahakemuksen käsittelymaksu on 350,00 €.