Hakuaikataulut
- Tavalliset hakemukset: Jätä hakemus neljä kuukautta ennen toivottua aloituspäivää.
- Äkillinen työllistyminen tai opiskelu: Jätä hakemus vähintään kaksi viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee paikan.
Varhaiskasvatuksen aloitus
Ryhmäperhepäivähoito
Ryhmäperhepäivähoito sopii lapsille, jotka tarvitsevat varhaiskasvatusta arkipäivisin klo 7-17. Jos tarvitset lapsellesi hoitoa näiden aikojen ulkopuolella, sinun tulee hakea vuorohoitopaikkaa.
Vuorohoito
Vuorohoitopalveluita tarjoavat Vekkuli ja Tenavatupa lapsille, jotka tarvitsevat hoitoa tavallisten aukioloaikojen ulkopuolella, kuten aikaisin aamulla, myöhään illalla ja viikonloppuisin. Jos lapsesi päivähoitotarve muuttuu, hän voi siirtyä vuororyhmistä päiväryhmiin, jolloin vuorohoitopaikat vapautuvat sitä tarvitsevien lasten käyttöön.
Esiopetusikäiset
Jos lapsesi käy koulun järjestämässä esiopetuksessa ja tarvitsee hoitoa muina aikoina kuin arkipäivisin klo 6:45-16:30, hae esikoululaisen täydentävää varhaiskasvatuspaikkaa /vuorohoito (loma-ajat). Toimita syksyllä aloittavan esikoululaisesi hakemus päivähoidon ohjaajalle hyvissä ajoin ennen hoidon tarvetta. Vuorohoitopaikkoja ovat Vekkuli ja Tenavatupa.
Voit hakea varhaiskasvatuspaikkaa syksyllä myös mahdolliselle lomien ajoilla olevalle hoidontarpeille. Varsinainen tarve kartoitetaan ennen lomaa, varhaiskasvatuksen kirjoilla oleville lapsille.
Tilapäinen päivähoito
Tilapäistä päivähoitoa on saatavilla äkillisiin, lyhytaikaisiin hoitotarpeisiin. Tämä palvelu on tarjolla enintään viisi päivää kuukaudessa. Pidempiaikaista hoitoa varten hae tavallista varhaiskasvatuspaikkaa.
Tutustumiskäynti ja alkutapaaminen
Ennen varhaiskasvatuksen aloitusta sinulla on mahdollisuus tutustua tulevaan hoitopaikkaan. Voit sopia useammista käynneistä tarpeidenne mukaan. Tutustumiskäynnillä voit käydä alkukeskustelun ja tehdä hoitosopimuksen.
Omahoitaja
Jokaiselle lapselle nimetään omahoitaja, joka tukee lasta ja perhettä varhaiskasvatuksen alkuvaiheessa. Omahoitaja on lapselle turvallinen ja tuttu aikuinen, joka auttaa tutustumaan muihin henkilökuntaan ja lapsiin. Vuororyhmissä omahoitaja seuraa lapsen vuoroja kahden ensimmäisen viikon ajan mahdollisuuksien mukaan.
Varhaiskasvatussuunnitelma
Jokaiselle lapselle laaditaan henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma varhaiskasvatuksen alkaessa. Tämä suunnitelma varmistaa lapsen oikeuden suunnitelmalliseen ja tavoitteelliseen kasvatukseen, opetukseen ja hoitoon.
Lapset puheeksi -menetelmä
Lapset puheeksi -keskustelussa käydään läpi lapsen arkea kotona, päivähoidossa ja vapaa-ajalla. Keskustelun tarkoituksena on paremmin ymmärtää lapsenne tarpeita.
Lapset puheeksi -keskustelu:
- Sisällytetään lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan
- Tarjotaan ensimmäisen vasu-keskustelun yhteydesä ja ennen esikouluun siirtymistä
- Voidaan pyytää huoltajien tai henkilökunnan toimesta aina, kun lapsen elämässä tapahtuu muutoksia