Hae sivustolta

Taivalkoskella syntyviä sivuvirtoja kartoitetaan

Yleinen

Taivalkoskella on käynnissä sivuvirtaselvitys, jonka tulokset valmistuvat lokakuun aikana. Selvityksen avulla saadaan kokonaiskuva alueella syntyvistä biopohjaisista ja muista sivuvirroista sekä niiden liiketoimintapotentiaalista paikallisen hyödyntämisen näkökulmasta. Tarkasteltavia sivuvirtoja perinteisten tuotannon tai toiminnan oheistuotteina syntyvien sivuvirtojen ohella ovat mm. tyhjät toimitilat. Sivuvirtaselvityksen toteuttaa Lassila & Tikanoja Oyj (L&T).

L&T tuntee alueen hyvin, sillä L&T toimii Taivalkosken ja koko Koillismaan alueella ja tekee jo yhteistyötä alueen yritysten kanssa. Selvitys tuo uutta tietoa alueen sivuvirroista ja tarkentaa paikallisia kiertotalouden mahdollisuuksia.” Kommentoi Antti Pitkämäki L&T:n johtava ympäristövastuun asiantuntija.

Resurssiviisaus ja sitä kautta sivuvirtojen hyödyntäminen on keskeinen osa kiertotalouden periaatteita, ja se tarjoaa yrityksille mahdollisuuksia vähentää ympäristövaikutuksia ja samalla luoda uusia liiketoiminta- ja ansaintamahdollisuuksia.

Selvityksen ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan Taivalkoskella syntyviä sivuvirtoja. Seuraavaksi tarkastellaan tunnistettujen sivuvirtojen liiketoimintapotentiaali mm. jatkojalostaminen huomioon ottaen sekä tunnistetaan sivuvirtojen hyödyntämisen arvoketjujen puuttuvat osat ja niiden kehittämisen reunaehdot. Liiketoimintapotentiaalin selvittämisessä keskeisenä alustana toimii Taivalkosken teollisuusalue.

Selvitys toteutetaan osana Naturpoliksen Hiiliviisasta kiertotaloutta –hanketta. Selvityksen tuloksia hyödynnetään mm. Taivalkosken teollisuusalueen hiiliviisaan energiantuotannon selvityksessä sekä teollisuusalueelle laadittavan markkinointimateriaalin luomisessa, joihin liittyvä työ käynnistyy sivuvirtaselityksen valmistuttua.


Lisätietoja:
projektipäällikkö Leena Niemi, p. 040 719 2857, leena.niemi@naturpolis.fi