Hae sivustolta

Kirjoita henkilö 11.10.2024 – 13.10.2024
Oulu, Kulttuuritalo Valve

Häneen kiintyy, häntä rakastaa, häneen uskoo ja hänelle toivoo hyvää – tai sitten hän herättää ristiriitaisia tunteita. Joka tapauksessa henkilö on olennainen osa proosan kerrontaa ja siksi tärkeä.

Mutta miten henkilön oikein voi kirjoittaa?

Tällä viikonloppukurssilla tutkitaan henkilöä useasta eri näkökulmasta. Aloitamme henkilöhahmoon liittyvästä teoriasta, pohdimme henkilön luomisen apukeinoja esimerkkien avulla, etsimme henkilöitä läheltä ja kaukaa. Tutkimme myös, miten kirjoittaa kokonaan fiktiivinen henkilö vs. biofiktiivinen henkilö, jolla on esikuva todellisuudessa.

Teorian lisäksi tehdään erilaisia harjoituksia ja keskustellaan. Tavoitteena on, että osallistuja saa työkaluja oman tekstinsä henkilöiden kehittämiseen. Kurssi on suunnattu proosan (romaani, novelli, lyhytproosa) kirjoittajille.

Ennakkotehtävät

Pohdi oman tekstisi (mahdollisia) henkilöitä. Hahmottele henkilöidesi historiaa, taustaa, mielipiteitä, haavoittuvuuksia ja vahvuuksia ja näiden välisiä yhteyksiä, muutoksia ja eroja. Tee muistiinpanoja.

Tutustu mahdollisuuksiesi mukaan seuraaviin teoksiin (tämä ei ole välttämätöntä mutta näistä kurssilla puhutaan):

  • Susanna Hast: Ruumis/huoneet, S&Sm 2022
  • Ulla-Lena Lundberg: Liekinkantajat, Teos & Förlaget 2022
  • Satu Rämö: Hildur, WSOY 2022
  • Carol Shields: Larryn juhlat, Otava 1998
Päivien aikataulut
pe la su
18:00 – 21:00 10:00 – 17:00 10:00 – 13:00
Ilmoittautuminen ja kurssin hinta

Kurssin hinta on 150 €. Kurssin opettaja on kirjailija Minna Rytisalo (FM), joka on toiminut opettajana vuodesta 1998. Hänen esikoisteoksensa Lempi (2016) oli arvostelu- ja myyntimenestys. Se palkittiin Kiitos kirjasta -mitalilla, Botnia-palkinnolla ja kirjabloggaajien myöntämällä Blogistanian Finlandialla. Lempin käännösoikeudet on myyty viiteen maahan. Rouva C. (2018) lumosi lukijat ja sai Vuoden kirja -palkinnon, Kaarlen palkinnon ja Tulenkantaja-palkinnon. Molemmista romaaneista on tehty näyttämösovituksia.

Ilmoittautuminen ja kurssilla käsiteltävä teksti (pituus max 40 liuskaa,  riviväli 1,5, fonttikoko 12) 8.9.2024 mennessä kati.koivukangas@taivalkoski.fi. Ennakkotekstissä henkilösi ovat keskiössä. Saat tästä tekstistäsi palautetta kurssin aikana.

Kurssille otetaan max. 12 opiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä, joten varaa paikkasi heti ja lähetä tekstisi myöhemmin.

Lisätietoa

Kati Koivukangas
Päätalo-instituutin johtaja

Soita: 040 5482 247